"A méhek születnek önkéntelen,
Élnek örömtelen,
Dolgoznak szüntelen,
Meghalnak jutalmazatlanul,
S elvegyülnek a föld porával nyomtalanul"

/Sőtér Kálmán/

Hány méh lakik a kaptárban?

Találgatások közben elhangzik hogy 100, 500, a bátrabbak megkockáztatják a 1000 esetleg 5000-es darabszámot. Ha belegondolunk abba, hogy milyen parányi egy méh és akác nyílás idején naponta a kár 1-2 kg mézet is hordhat egy méhcsalád, akkor rájöhetünk, hogy a jóval több méhnek kell lennie a kaptárban. A méhcsalád szám az év során változik. Nyáron a számuk megközelítheti a 100 000-et, míg télen lecsökkenthet 20 000-re. A méhcsalád nagysága teljes mértékben alkalmazkodik a természethez. Amikor a mézet kell gyűjteni akkor megnövekszik a számuk, hogy minél több méh legyen aki a méztermeléssel foglalkozik. A téli hónapokban viszont arra kell törekedni, hogy begyűjtött mézmennyiség elegendő legyen. Így kevesebb méh kisebb mézfogyasztást jelent. Természetesen egy minimális méhmennyiségnek lenni kell, hogy megfelelően tudják melegíteni egymást.

Mit csinálnak a méhek télen? Alszanak-e téli álmot?

A méhek télen nem alszanak, hanem igen is aktívak. Egy úgynevezett fürt alakba húzódnak össze és a szárnyuk rezegtetésével hőt termelnek. Ezzel a hatékony megoldással a téli legnagyobb hidegben is akár 30°C tudnak biztosítani a fürt belsejében. Eközben folyamatosan cserélik a pozíciójukat. A külső felületen lévő méhek egy idő után beljebb húzódnak, míg a benti melegben lévők egy időre a külső felületre mennek. Ezzel segítik egymás és a saját túlélésüket is.
A méhcsoport közben folyamatosan fogyasztja a lépben lévő mézkészletet. A tél folyamán, ahogy a méz fogy, a méhfürt szép lassan halad lépek mentén éli fel a nyáron összegyűjtött készletét. Tehát a méhek télen „fűtéssel” töltik az időt. A méz mint minden más édességek is, sok energiát tartalmaznak ezáltal a leghatékonyabb eledel a méhek számára amit hőenergia létrehozására tudnak fordítani.

De mint minden a méhek is elpusztulnak. Mennyi ideig él egy méh?

A válasz szintén, attól függ. Minél többet dolgoznak, annál hamarabb elpusztulnak. A nyári nagy mézhordás idején akár néhány hét alatt elpusztulhatnak, míg a téli méhek 5-6 hónapig is elélhetnek.

 

Kik a méhcsalád lakói?

Döntő többségben a dolgozó méhek, akik talán sokak meglepetésére, nőneműek. A méhcsaládban egyetlen méhanya is található, akinek szerepe a peték rakása illetve a méhcsalád összetartása. Ez az általa termelt feromon segítségével valósul meg. Az anyára jellemző egyedi illatanyag az egész kaptárban jelen van, a méhek ezen illatanyagok segítségével érzik a közös családba való tartozást. A kaptárban jelen vannak még az úgynevezett herék is. Ezek feladata kizárólagosan a megtermékenyítés. A sorsuk azonban nem irigylésre méltó, mivel csak egy alkalomra szól a küldetésük. A szaporodás után a méhanyába szakadva marad a párzószervük, ők pedig a földre hullnak. Az anyaméh csakis egyszer párosodik, akkor azonban több herével. A megtermékenyítés egy életre szól. Ettől kezdve akár 4-5 éven keresztül is képes megtermékenyített petéket rakni. A méhanya genetikailag ugyanolyan, mint a dolgozó méhek. Ez azt jelenti, hogy a peterakás után derül ki, hogy egy méhből dolgozó vagy anyaméh lesz. Amennyiben az úgynevezett dajka méhek az álcának bőséges méhpempőt biztosítanak, abból anyaméh fejlődik. Természetesen az anyaméhek nevelése csak időszakos és a rajzást megelőzően esedékes.

Mi az a rajzás?

Lehet azt mondani, hogy a rajzás a méhcsalád természetes „szaporulati formája”. Amikor a méhcsalád népessége megnő, a méhek elkezdenek új méhanyát nevelni. Az új méhanya kikelésével a méhcsalád két részre oszlik. Az egyik részük a öregebb méhanyával útra kell és új menedéket keres magának. A másik része az új anyával a kaptárban marad és tovább folytatja a család életét. A kirajzott méhek egy közeli faágra vagy bokorra szállnak le, és rajfürtbe kapaszkodnak össze. A rajfürtből felderítő méhek indulnak az új otthon megkeresésére. A visszaérkező méhek a fürt felületén tánccal jelzik a lehetséges új otthon helyét és távolságát. A különböző helyről érkező felderítők más és más helyet jeleznek. A különböző lehetséges menedékek további ellenőrzése után a felderítő méhek tánca összehangolódik és mindegyikük a legtökéletesebb otthon irányát jelzi. Ilyenkor az egész méhcsalád felkerekedik és elfoglalja az új méhlakást.

Miért kristályosodik be a méz?